17 Mayıs 2014 Cumartesi

İstanbul'da Turist Olmak 1

By

Yurtdışına gideyim, Antep'e kebap yemeye gideyim gibi çabalar güzel olsa da kendi şehrimizi de unutmamak lazım. İstanbul'u öve öve bitirememek için İstanbul'u da gezmek lazım, hakkını vererek. Bu yüzden en son yıllar önce gittiğim Saraylara en kısa süre içinde tekrar gitmeyi planlarken bir yandan da karşımıza çıkan fırsatları da değerlendirmek lazım.Bu yazıya 1 dedim İstanbul için bu sayı gittikçe artacaktır, kaç olacağını kestiremiyorum.

Eminönünden İstanbula gelen herkesin bir şekilde yolu geçiyor, Yeni Cami, Mısır Çarşısı, Kurukahveci Mehmet Efendi, Balık Ekmek standart olarak akla geliyor. Bunların yanında bir sonraki geçişinizde hazır gitmişken şunları da aklınızda bulundurun.

Yeni Cami Hünkar Kasrı:

Yeni Cami'nin hemen yanındaki kemerin altından geçince Kasrı görüyorsunuz. Ben aklımda olmamasına rağmen Ayfer Kalsın'ın Düşler Sahnesi 2 sergisinin afişini görünce o tarafa yöneldim. 1i bilmiyorum ama 2 iyiydi:)
Kasrın girişindeki yolda zaman zaman sergiler oluyormuş, Bu da bunlardan biri gayet hoşuma gittii. 



Kasır ise 4 yıl tadilatta kaldıktan sonra yakın zamanda hizmete açılmış ve padişahların özellikle ramazan dönemlerinde geldikleri bir yer özelliği taşıyormuş. 

İçindeki masmavi çiniler, ahşap ve sedef işlemeleri de oldukça güzel, bazı parçaların eski halindeki gibi olmaması eksik olması kötü ama yine de ufak şirin bir yer, ziyaret için 20 dk ayırmanız yeterli.

İş Bankası Müzesi

İş Bankası Müzesi ise Hünkar Kasrının tam karşısında, adı üstünde bir yandan İş Bankası tarihini bir yandan da dolayısıyla nispeten Türkiye Bankacılık tarihi ile ilgili bilgiler edinebileceğiniz, eski hesap makineleri, daktilolar, bilgisayarlar, ilk atm, kasa odası, çeşitli mektuplar, çeşitli reklamlar vs oldukça keyifli bir yer. Giriş ücretsiz ve pazartesi hariç her gün 18'e kadar açık. Benim gibi 17.30'da giderseniz biraz koşturma olabilir o yüzden burası için kendinize 1 saat vermenizde fayda var, kısa sürerse de sıkıntı olmaz.

Burdan çıkınca da dilerseniz Mustafalar da esnaf lokantası keyfi dilerseniz eminönünde balık ekmek keyfi hafız mustafa da tatlı/çay keyfi veya sirkeci tarafında geçerek Şehzade'de Cağ kebap keyfi yapabilirsiniz ya da Boğaz Turuna katılabilirsiniz. Bunlarla ilgili de yazacağımdır elbet bir gün.

İyi gezmeler!

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler